Norsk telemedisin-hjelp til Nepal og Russland (foto)’

Tromsø (NTB-Kari Westengen): Telemedisinsk samarbeid mellom Russland og Norge vil være i gang i løpet av ett års tid. Forbindelsen ble symbolsk opprettet mellom Regionsykehuset i Tromsø og myndighetene i Murmansk i forbindelse med verdenskongressen for telemedisin som ble avsluttet i Tromsø i helgen.

”’ ”-Oppbygging av medisinsk og teknisk kompetanse blir hovedsaken i kontaktene med russiske leger, sier lederen for Telemedisinsk avdeling ved Regionsykehuset i Tromsø, Steinar Pedersen.

Nepal skal også få hjelp fra Norge til oppbygging av telemedisinske systemer, et prosjekt som vil komme i gang neste år. Leger fra Nepal deltok på denne første internasjonale konferansen om de medisinske sidene ved telemedisin sammen med vel 220 andre deltakere fra 21 land’.” - Bruk av telemedisin sparer samfunnet for store utgifter. Pasientene slipper å være borte fra jobben for å reise lang vei til spesialist. Dessuten får pasientene diagnose fra to leger’ ”samtidig gjennom telemedisin-systemet, sier allmennpraktiker Daniel Haga i Finnmark.

Konsultasjon

”Haga deltok på konferansen på telelinjer fra sitt legekontor i Alta i en demonstrasjon for eksperter fra hele verden. Doktor Haga fikk veiledning fra regionsykehuset i Tromsø og doktor Pedersen under endoskopi-undersøkelse av en pasient med problemer i øre, nese og hals. Direkte overføring fra organenes indre ble gransket av spesialisten i Tromsø på fjernsynsskjerm.

”-Dette er mye mer effektivt enn om jeg sitter her alene med mitt speil og kikker pasientene i halsen, sa Haga etter konsultasjonen som foregikk med doktor Pedersens medvirkning.

”Telemedisinsk avdeling ved Tromsø-sykehuset har i samarbeid med Televerkets forskningsinstiutt utviklet og tatt i bruk en rekke telemedisinske systemer som har gitt gode resultater, sier Pedersen. Systemene blir stadig mer effektive ettersom den teknologiske utviklingen går fremover, og digitaliseringen av telesystemet gir økte muligheter for telemedisinen.

++kw-bsh