Lyd skal også restaureres og bevares i Rana (foto)™

INNENRIKS BAKGRUNN“

Restaurering av lyd og lagring av lydopptakene for fremtidige generasjoner er en av de viktigste oppgavene for ekspertene ved Nasjonalbibliotekets avdeling i Mo i Rana. Restaurering av bilder, også film og video, og oppbevaring av denne kulturarven er en annen del av virksomheten i avdelingens nye laboratoriet som tas i bruk i disse dager.

”Eksperter fra verdens filmarkiver, medlemmer i organisasjonen FIAF som arbeider med å lagre film, skal være til stede under innvielsen av laboratoriet. Organisasjonen har i år lagt sin verdenskongress nettopp til byen med det nye laboratoriet og med det tipp-topp moderne lagret med klimastyring inne i Mofjellet -et lager med 45.000 hyllemeter lagerplass, på størrelse med en Obos-blokk på Opsal.

-Vi er stolte over at organisasjonen har lagt sin kongress til Helgeland, sier Nasjonalbibliotekets leder, Bjørg Simonsen til NTB.

Filmaviser og Ukerevyer som ble sendt på kino før Dagsrevyen ble «oppfunnet», er tema i år for den internasjonale organisasjonen under kongressen i pinsen.

30 tonn nitratfilm

”Og Nasjonalbibliotektet har ganske nylig tatt fatt på arbeidet med å lagre gammel, norsk film -alt fra de eldste opptakene i form av 30 tonn nitratfilm via filmene fra OL i Oslo i 1952 til naturfilmer og andre filmer.

Den eldste tegnefilmen i arkivet viste seg forøvrig å være en norsk-produsert pornofilm.

Laboratoriesjef Roger Arnhoff med årelang erfaring med lyd fra plateinnspillinger, er opptatt av sørge for at det eldste av lydopptak, bilder og film blir tatt vare på. Nasjonalbiblioteket har siden starten for tre år siden drevet med mikrofilming av alle landets 220 aviser. Fotoseksjonen har arbeidet med å konvertere fotosamlinger til film og registre dem. Norsk Folkemuseums samling med negativer etter fotograf Anders B. Wilse var det første store oppdraget. Nå ligger andre arkiver i kø i påvente av behandling og lagring.

-Restaurering og lagring av elektroniske medier tar nå til for fullt, sier Arnhoff. Utstyr for brenning av egne cd-er for både lyd og bilde finnes i det nye laboratoriet.

-Lagring av video-opptak er problematisk fordi opptakene forfaller fort. Derfor er det behov for omkopiering til andre medier. Nasjonalbiblioteket venter på å overta til dette bruk noe av det avanserte utstyret som skal brukes under olympiaden på Lillehammer, opplyser han.

Opprenskning

”Alt fra ukjente Grieg-innspillinger, gamle norske jazzopptak og folkemusikkarkiver legges dag for dag inn på bånd i laboratoriet og lagres i bibliotekets depotavdeling. En del av opptakene på restaureres, og her har ny teknikk gjort det mulig å forbedre kvaliteten av opptakene på slitte, gamle grammofonplater.

”-Dagens digitale teknologi kan rense opp alt fra voksruller til godt brukte LP-plater, sier han.

-Men vårt perspektiv må ligge 50-100 år fremover, og vi skal lagre for fremtidige generasjoner. De tekniske redningsaksjonene våre settes inn mot det eldste av det som som blir pliktavlevert, sier laboratoriesjefen.

Bendiksens arkiv

”Nasjonalarkivet har fått blant annet fått Arne Bendiksens arkiv av musikkinnspillinger gjennom flere tiår til lagring. De lagres sammen med bøker, tidsskrifter, tegneseriehefter, polfarernes dagbøker, statens hemmelige dokumenter, aviser og annet trykt materiale.

Egne lagerrom for det mest uerstattelige er bygd inne i fjellet i 18 celler. Hvis eksplosjon eller brann ødelegger innholdet i en av cellene, unngår lagret i de andre cellene å gå med samtidig, og reddes av overrislingsanlegg.

Populært

”Lagringen skjer i pakt med lov om avleveringsplikt for allment tilgjengelige dokument. Og avleveringsplikten omfatter dokumenter, fotografi, kringkastingsprogrammer, filmer og videro, plater og kassetter. Enorme mengder, innrømmer Arnhoff og Simonsen.

”-Dette skal ikke bli noe dødt lager, men denne kulturarven skal være tilgjengelig også for forskere og andre, sier laboratoriesjefen.

Lensregnskapene fram til 1660 er foreløpig det mest etterspurte materialet. Dette er hovedkilden for alle som arbeider med lokalhistorie og slektshistorie fra så gammel tid. Lensregnskapet inneholder opplysninger om nesten hver eneste gård i Norge.

Men Simonsen tror at etterspørselen blir stor etterhvert som forskere og eksperter av alle slag oppdager hvilke rikdommer som finnes i fjell-lagret i Rana.

Billedtekst: Forskningstekniker Dino Makridis driver med analogoverføring av gamle bilder. En disc av denne typen har plass til 72.000 bilder. (Foto: Trond K. Larsen, NTB.)