Pirat

Med min gode venn John Perry Barlow

Jeg er medlem av Piratpartiet. I skolevalget 2013 gjorde vi det bra, men jeg ble heldigvis ikke lagt inn på Stortinget. Her er en presentasjon jeg skrev for et opptrinn på en videregående skole:

Piratflagget var med på Kontiki2-ferden
Fra valgkampen i 2013

Piratpartiet takker for innbydelsen, det er fint å være her.

Dere har nå hørt hva Høyre og AP vil i valget. Noen av dere kommer å stemme på dem, kanskje som foreldrene deres har gjort. Men før dere stemmer på et av de etablerte partiene ber jeg dere høre på meg i tre minutter. Mange av dere er kanskje ikke så opptatt av politikk. Det ser ut som om flere er mer opptatt av mobiltelefonen enn å følge med på hva som skjer her på podiet. Men legg ned mobilen i tre minutter og hør på meg. For politikk er viktig og dersom dere velger feil partier i valget i høst kan dere kanskje ikke bruke mobilen på samme måte lenger.

Jeg står her på grunn av en teknisk oppfinnelse. Oppfinnelsen heter internett og den har endret samfunnet raskere enn noen annen oppfinnelse noengang i historien. I dag er internett viktigere enn det meste. Dersom du måtte velge mellom "lappen" og internett, hva ville du valgt? Jeg tror de fleste i salen ville valgt internett.

Internett har blitt så viktig at tilogmed politikere må forholde seg til det. Statsministeren er på twitter, og Erna Solberg har en blogg. Betyr det at de har skjønt det? Fatter de rekkevidden av nettet? Jeg tror ikke det. Twitringen og bloggingen formidler bare forrige århundres politikk.

Ett eksempel. Rett før sommerferien viste Edward Snowden oss at internett-brukere overvåkes massivt av amerikanske myndigheter. Dersom du bruker google, yahoo, dropbox, microsoft eller Apple sine tjenester er du overvåket. Amerikanske myndigheter kan følge med på hva du gjør, telefoner du tar, og dokumenter du skriver. Ta en kikk på sidemannen din. Vil du at han eller hun skal kunne lese alle meldinger du skriver? Neppe. Vil du at myndinghetene skal lese dem? Helst ikke, uten god grunn.

Er dette noe Høyre og AP er opptatt av? Nei. Etter at dette kom fram handlet Ernas blogg om revmatisme, og Jens tvitret om et besøk i Kirkenes. Jeg tror jeg vet hvorfor de ikke ønsker å kommentere overvåkningen. Høyre og AP har nemlig sammen sikret flertall for Datalagringsdirektivet – en ny lov som åpner for massiv overvåkning i Norge.

Forleden var jeg på flyreise og mellomlandet i München. Der ville jeg kjøpe en avis. Da jeg skulle betale for avisen ble jeg spurt om å vise passet. Passet? For å kjøpe en avis? Jeg nektet. Jeg kan godta at grensepolitiet vil se pass ved inn- og utreise, men jeg vil ikke at enhver butikkmedarbeider skal vite hvem jeg er eller hvordan fingeravtrykket mitt ser ut.

Alle, Piratpartiet inkludert, er enige om at politiet må ha gode verktøy for å fakke skurker. Problemet med Datalagringsdirektivet er at det ikke skiller mellom skurker og andre – alle overvåkes, alltid! Og det er Piratpartiet mot, og det lover vi kjempe mot når vi kommer på Stortinget.

En annen ting Høyre og Arbeiderpartiet er enige om er at fildeling er et stort samfunnsproblem. Er det noen i salen som deler filer? [spredt latter] Er det noen som ikke bruker YouTube? Vet dere at mange av de filene som ligger på Youtube er ulovlige i henhold til åndsverksloven. Og at YouTube faktisk kan bli stengt for norske internettbrukere som et resultat av den nye åndsverksloven?

I Piratpartiet er vi mot sensur av nettsteder, og synes ikke fildeling er noe stort samfunnsproblem. Vi mener heller at fildeling styrker norsk spåk og kultur og at vi bør kopiere flere filer. Særlig dersom filene en finansiert av det offentlige. Når man bruker skattepenger på operahus eller musikkfestivaler må vi alle få lov å dele opptakene.

Tilslutt litt om mobilen. Den er viktig. Som dere vet kan det koste mye å bruke mobilen når man reiser. Roaming heter det. "Roaming, roaming, roaming" [synger til Rawhide-melodien] – dette har vært søt musikk for teleselskapene som har hatt enorm profitt. Piratpartiet vil endre dette. Det er ingen grunn til at vi skal betale ekstra for roaming i Skandinavia eller Europa.

Det er første gang Piratpartiet stiller til valg, dere har muligheten til å være med på å skrive politisk historie ved å stemme oss inn i på Stortinget. Dersom dere har lyst til å engasjere dere enda mer kan dere også bli medlemmer. I et ungt parti er det mange roller å ta og mye politikk som skal utformes. Velkommen skal dere være, både som velgere og som aktivister!

To norske pirater med den svenske grynder-piraten

I stortingsvalget 2017 sto jeg på listen til et annet nystartet parti: Alliansen, som ble startet av Hans Jørgen Lysglimt. Jeg tror det hadde vært fint å få en grynder på Stortinget og det er slik jeg kjenner Hans Jørgen. At han tilogmed startet et firma som tilbyr sikker epost er et ekstra pluss. Alliansens eneste kampsak var folkeavstemning om EØS-avtalen, som er et åk for Norge. På det grunnlaget sa jeg ja til å bli listeført selvom jeg aldri var medlem. Så oppdaget jeg at Hans Jørgen snakker om helt andre tema enn EØS, jeg måtte distansere meg fra uttalelser og trekke meg som kandidat. Trist og leit. Jeg burde uansett ikke latt et parti jeg ikke var medlem av bruke navnet mitt.

Men jeg er fortsatt mot EØS og håper noen klarer skru sammen et parti som klarer å frigjøre Norge fra en handelsavtale som har gått amok.