Telefonistinnene var i første omgang ikke med i Kvindelige Telegraffunktionærers Landsforening. Så fikk rikstelefonistinnene adgang.

De kvinnelige telefonistinnene i Kristiania hadde imens dannet sin egen forening. Men noe særlig kamp - for bedre kår, for likestilling eller økt lønn - var det fortsatt ikke. I tillegg til dette at krav ikke var noe man stilte, slet de med et annet problem: De forskjellige grupperingene sto altfor splittet. Det gjaldt både kvinner og menn, de i de dårligste betalte stillingene og de i overordnede stillinger, både de som arbeidet på vanlige sentraler, rikstele fonistinnene,- og de som tilhørte telegrafiavdelingen.

Spanskesyken ble en ytterligere forverring av telefonistinnenes kår. Sentralene måtte holdes oppe tross sykdom og død. I alle de store byene ble det krevd at kvinnene utførte stadig mer overtids- og nattarbeid. I 1918 ble det fra 250 til 1.000 timer årlig.

Prisene på alle varer gikk opp. I 1919 våget KTL endelig å diskutere streik. Det var nytt, uhørt, skremmende. Og det ble ikke noe av streiken. I 1920 kom en ny, stor lønnsregulering, og den ble - etter forholdene - godt mottatt.

Damen på sentralen