Soli eplegård ligger oppi lia bak Soli Brug, midt i Østfold. Der har vi plantet noen hundre epletrær og det er en stor glede å vandre gjennom eplehagen. Særlig rundt 17. mai når epletrærne blomstrer. Om sommeren følger vi kart til frukt, og på høsten knasker vi sprø epler rett fra trærne. Men de fleste eplene presses til most.

Vi presser flasker hos Dyre Gaard

Noen år har vi gjess i eplehagen. De er vegetarianere og hjelper til med gressklipping og gjødsling. Vi har også sauer på gården. De patruljerer området, men spiser litt for mye av trærne. Selv streng stemme hjelper ikke mot en sulten sau.

Norge har et flott klima for å dyrke gode epler. På Soli eplegård har vi Aroma, Rubinstep og James Grieve. Det er en fin miks og eplemosten vår ble kåret til Norges beste i 2017. Det var Hanen og Norsk Eplefest som arrangerte konkurransen. Juryen skrev:

Vinneren i årets blandingsmost er en av de klarere mostene, med en klar gul farge med oransje toner. Nesen har en middels konsentrasjon, men har en moden aroma med innslag av honning og urter. I munnen finner vi en most med god syre og flott konsentrasjon, der de modne aromaene fortsetter. Produktet har en veldig god struktur, og vil kunne bære ganske kraftig mat. Vinneren av årets beste eplemost 2017 kategori blandingsmost er «Soli», fra Merem AS

Blandingsmost betyr at vi har blandet epler av flere typer. De andre konkurransekategoriene er ren most (f.eks. bare Aroma), fantasi (f.eks med bringebær), og sider (med 3-13% alkohol). Begrunnelsen er skrevet av juryleder Espen Blåfjelldal. Jeg skal lære den utenat.

Når har noen trær til overs blir jeg geriljagartner i Oslo. Du får si fra dersom du har lyst til å være med en kveld.